Müfred lafız ne demek?
Bir kelime hecelere ayrılmışsa ve her hece kelimenin ifade ettiği anlamı yansıtmıyorsa, o kelimeye mantıken “Müfred” denir.
Mühmel lafız ne demek?
Anlam belirsizliği olan bir ifade, bir anlamı belirtmek için kullanılmayan bir kelime iken, söz konusu kelime bir anlamı belirtmek için kullanılan bir kelimedir.
Mütebayin lafız ne demek?
Mutebayin lafız: “Adam” ve “at” kelimeleri gibi, ses ve anlam bakımından birbirinden farklı olan kelimeleri ifade eder.
Mürekkeb lafız ne demek?
Bir sözcüğün hecelerinin veya öğelerinin, sözcüğün bütünü tarafından verilen anlamın bir kısmını verdiğini ifade eden mantıksal bir terim. Bir sözcük hecelere bölündüğünde, hecelerin o sözcük tarafından verilen anlamın hiçbir kısmını vermediğini ifade eden mantıksal bir terim.
Müfret ne demek?
Arapçadan dilimize geçen Müfred kelimesi, “fert” olarak da yazılan ve hem kişi hem de “köşeye çekilmiş” anlamına gelen “birey” kelimesinden türemiştir. Müfred kelimesinin sözlük anlamı tek ve biriciktir. Aynı kelime, hiçbir benzerliği veya rol modeli olmayan kişiler için de kullanılır.
Mübhem lafız ne demek?
Arapçada tek başına kullanıldığında anlamı net olmayan bazı kelimeler vardır. Tek başına kullanıldığında anlam eksikliği vardır. Bu tür kelimelere belirsiz kelimeler denir.
Mücmel lafız ne demek?
Usûl-i fıkıh terimi, bir söz ile ne kastedildiği, sözün sahibi tarafından açıklama yapılmadıkça anlaşılmayan manasındadır.
Nassın işareti ne demek?
İşari/Tasavvufî Tefsir’de ayetlere yapılan işari yorumlara genellikle “ayetin işareti” denir. Fıkıh usulünde “metnin işareti” veya “ayetin işaretinin işareti” gibi kullanımlar vardır ve bu ifadeler, metin hüküm ayetlerinde ayetin işaretine dayalı bir anlam/belirlemenin varlığını vurgular.
Mühmel ne demek?
İhmal fiilinin infinitive’inden türetilen mühmel kelimesi sözlükte “ihmal edilmiş, terk edilmiş” anlamına gelir. Bir terim olarak, adı, tanımlayıcısı, takma adı veya alıntısı bir veya daha fazla diğer anlatıcının adına, tanımlayıcısına, takma adına veya alıntısına benzemesine rağmen kimliği açıkça belirtilmeyen bir anlatıcıyı ifade eder.
Mübhemat ne demek?
Kur’an-ı Kerim’de geçen müphem ifade ve mecazları konu edinen mübhemat, genel bir tanımla ne kastedildiği tam anlaşılmayan sözlerdir.
Istılahta ne demek?
Bilim dilinde, yani terminolojide, “belirli bir topluluk, bir sözcüğü sözlüğünden anlamını çıkararak başka bir anlamda kullanan meslek sahibi” anlamına gelir. – Deyim, deyim. Belirli bir topluluk tarafından bir sözcüğün sözlük anlamından çıkarılarak başka bir anlamda kullanılması.
Sarih lafız ne demek?
İslam hukukuna göre, boşanma için kullanılan iki tür kelime vardır. Bunlardan biri, “Seni boşadım, boşsun, boş ol”dur ki bu, boşanmadan başka bir şey ifade edemez ve sadece boşanma için kullanılır. gibi kelimelerdir. Bunlara açık kelimeler denir.
Mütekarib lafız ne demek?
Tefâhlarının benzerliğinden dolayı buna mütekārib (birbirine yakın) kelimesi denilmiştir. Yakınlık ve benzerlik, her iki vetîd arasında bir sebep, her iki sebep arasında da bir vetîd bulunmasından ileri gelmektedir (İbn Reşîḳ el-Kayrevânî). , I, 271; Hatîb et-Tebrîzî, s. 183; s. 31).
İstinbat ne demektir?
Sözlükte “araştırmak, araştırmak, bir sonuca varmak” anlamlarına gelen istinbât, fıkıh usulünün terimi olup “içtihat ve anlayış yoluyla metinlerden hüküm çıkarmak” anlamına gelir.
Müstahfız ne demek?
Sözlükte “korumak; ezberlemek” anlamına gelen hıfz kökünün “istif’âl” şeklinden türeyen müstahfız kelimesi, “koruyan, koruyan” anlamına gelir. Ortaçağ İslam tarihi kaynaklarında terim olarak kale komutanını ve emrindeki askerleri ifade eder (Aksarâyî, s. 14).
Müşterek lafız ne demek?
Fıkıh usulü terimi, bir tek bağlamda tek bir anlamı ifade eden kelimeler anlamındadır. Usûl-i fıkıh terimi, kelime sahibi açıklama yapmadıkça ne kastedildiği açıkça anlaşılmayan kelime anlamındadır.
Müfred kelime ne demek?
– Mufred: Tek bir varlığı gösteren isimler – Musenna: İki varlığı gösteren isimler – Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Tek bir varlığı gösteren kelime yapısına müfred (tekil) denir. Müfredat yapısında aşağıdaki kelimeler yer alır. Aynı türden iki varlığı gösteren kelime yapısına müsenna (çift) denir.
Müfâhare ne demek?
Manzum veya mensur benzetme, karşılıklı çekişme ve rekabet şeklini aldığında buna müfâhare denir.
Mütekarib lafız ne demek?
Tefâhlarının benzerliğinden dolayı buna mütekārib (birbirine yakın) kelimesi denilmiştir. Yakınlık ve benzerlik, her iki vetîd arasında bir sebep, her iki sebep arasında da bir vetîd bulunmasından ileri gelmektedir (İbn Reşîḳ el-Kayrevânî). , I, 271; Hatîb et-Tebrîzî, s. 183; s. 31).
Tavsiyeli Bağlantılar: Arefe Gününün Anlamı Nedir