Çağatay Türkçesi hangi yazı dilinin devamıdır?
Çağatay Türkçesi, Yusuf Has Hacip’in geliştirdiği Karahanlı Türkçesi ile Harezm Türkçesinin mirası üzerinde doğmuş olup, sonraki yüzyıllarda Orta Asya Türklerinin ortak yazı ve edebî dili olarak kullanılmıştır.
Çağatay Türkçesinin günümüzdeki devamı olan lehçe nedir?
Günümüzde Çağatay Türkçesinin devamı niteliğindeki çağdaş Türk lehçeleri Özbek Türkçesi, Yeni Uygur Türkçesi ve Salar Türkçesidir.
Çağatay Türkçesinin temsilcisi kimdir?
Klasik Çağatay dönemi (1465 – 16. yüzyıl ortası). Nevai, Hüseyin Baykara, Hâmidi, Muhammed Salih, Şeybani, Ubeydi, Babür, vb. P. Dönemi. 3. Klasik sonrası Çağatay dönemi (17. yüzyıl sonuna kadar). Başlıca temsilcisi: Ebulgazi Bahadır Han.
Doğu Türkçesi hangileri?
Bugün Doğu Türkçesi, Batı Türkistan’da modern Özbek Türkçesi ve Doğu Türkistan’da Yeni Uygur Türkçesi ile temsil edilmektedir. Bugün Doğu Türkçesi, Batı Türkistan’da modern Özbek Türkçesi ve Doğu Türkistan’da Yeni Uygur Türkçesi ile temsil edilmektedir.
Harezm’in Türkçesi nedir?
Karahanlı Türkçesinden Çağatay Türkçesine geçiş dili olarak tanımlanan Harezm Türkçesi, Orta Türkçe döneminde sınıflandırılır. Harezm dönemi “ortak Orta Asya Türkçesi” olarak da adlandırılır. Bu dönemde yazılan eserlerin çoğu Arap alfabesiyle yazılmıştır.
Türkçenin yakın lehçeleri nelerdir?
Türkçe, Azerice, Türkmence, Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe ülkelerinin ulusal dilleridir. Ayrıca bazı özerk Türk cumhuriyetlerinde ve Türk bölgelerinde resmi diller vardır: Çuvaşça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Tatarca, Başkurtça, Yakutça, Hakasça, Tuvanca, Altayca ve Çin’de Uygurca.
Çağatayca hangi lehçe?
Çağatay Türkçesi, Kuzeydoğu Türkçesinin ikinci döneminin adı olup, 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar olan dönemi kapsayan konuşma ve yazı dilidir.
Doğu Türkçesi harezm Türkçesinin devamı niteliğinde midir?
Harezm Türkçesi, Türkçenin doğu kolu olan Karahanlı Türkçesi temelinde, Batı Türk özellikleri taşıyan Oğuz Türkçesi ile Kuzey Türk özellikleri taşıyan Kıpçak Türkçesinin karışımından doğmuştur.
Türklerin ilk ana dili nedir?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Çağatay ismi dinen uygun mu?
Çağatay ismi Kuran’da geçiyor mu? “Çagatay” ismi Kuran-ı Kerim’de geçmiyor. İslam tarihinde veya dini metinlerde özel bir yeri yok. Ancak ismin anlamı olumlu nitelikler taşıdığı için İslam’da kullanılmasında bir sakınca yok.
Tarihte Çağatay kimdir?
Çağatay Han (Moğolca: Цагадай, Tsagaday, Farsça: چغتاى خان; ö. 22 Aralık 1183 – ö. 1 Temmuz 1242) bir Moğol prensi ve Cengiz Han’ın ikinci oğluydu. Kardeşleriyle birlikte babasının Çin’e (1211–1216) ve Harezm’e (1219–1224) yaptığı seferlere katıldı. Harezmşahlar’ın başkenti Urgenç’in (1221) ele geçirilmesinde önemli rol oynadı.
Çağatayca sözlük neden yazıldı?
Çağatay Türkçesi dönemi, sözlükbilimiyle Türk dilinde önemli bir yer tutar. Klasik dönemde Çağatay Türkçesi, Ali Şir Nevâyî döneminde büyük ün kazanmış; daha sonra Nevâyî’yi anlamak için Çağatay sözlükleri oluşturulmaya başlanmıştır.
Batı Türkçesinin ilk yazı dili nedir?
Eski Anadolu Türkçesi (11. yüzyıl – 15. yüzyılın ikinci yarısına kadar (1453’te İstanbul’un fethine kadar)) Batı Türkçesinin ilk yazılı dönemidir. Bu dönemde Anadolu’daki yazılı dil basitti. Ancak yazılı dilde Arapça ve Farsça unsurlar yoğun olarak kullanılmamıştır.
Moğolca Türkçe ile akraba bir dil midir?
Dünyada Türkçeye en yakın dil Moğolcadır. Moğolcanın Türkçeye yakınlığı Türkçe ile aynı dil ailesine mensup olmasından kaynaklanmaktadır. Altay dil ailesine mensup olan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesinin diğer dilleri olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadır.
Doğu Türkçesinin bugünkü devamı nedir?
Doğu ve Batı Türkistan’da konuşulan ve Türki, Çağatay, Doğu Türkçesi ve Doğu Türkçesi olarak bilinen Güneydoğu Türkçesi, günümüzde Özbek ve Yeni Uygur Türkçesidir.
Çağatay’ın Türkçesi hangi dönem?
Çağatay Türkçesi, Kuzeydoğu Türkçesinin ikinci döneminin adı olup, 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar olan dönemi kapsayan konuşma ve yazı dilidir.
Türk dilinin ilk yazılı metinleri hangi döneme aittir?
Bu yazıtlar, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları oldukları için dilimizin tarihi ve gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Bu anıtların ilki, Göktürk devletinin bilge veziri Tonyukuk tarafından 720 yılında diktirilmiş olup, bu yazıttaki ifadeler Tonyukuk’a aittir.
Doğu Türkçesi harezm Türkçesinin devamı niteliğinde midir?
Harezm Türkçesi, Türkçenin doğu kolu olan Karahanlı Türkçesi temelinde, Batı Türk özellikleri taşıyan Oğuz Türkçesi ile Kuzey Türk özellikleri taşıyan Kıpçak Türkçesinin karışımından doğmuştur.
Orta Türkçe döneminde hangi alfabe kullanıldı?
Orta TürkçeDil ailesiTürk dilleriŞaz Türkçesi Orta TürkçeYazı sistemiArap alfabesiLatin alfabesiErmeni alfabesiDil kodlarıISO 639-3–