İçeriğe geç

Âşık Paşanın Gerçek Ismi Nedir

Kırşehir Âşık Paşa kimdir?

Kırşehir’e yerleşen Muhlis Paşa’nın üç oğlundan en büyüğü Alâeddin Ali’dir. Bu nedenle Alâeddin Ali’ye Baş Ağa yani en büyük kardeş denmiştir. Zamanla Baş Ağa ismi Beşe, sonra Paşa olarak telaffuz edilmiş, şiirlerinde Âşık mahlasını kullandığı için de asıl ismi unutulmuş ve Âşık Paşa ismi her yerde meşhur olmuştur.

Âşık Paşa nerede öldü?

1333, KırşehirÂşık Paşa / Ölüm tarihi ve yeri

Ahmet Âşık Paşa kimdir?

Aşıkpaşazade Dervişi Ahmet Âşıkî (1400(?), Elvan Çelebi, Mecitözü, Amasya – 1484(?), Vefai Dervişi ve Osmanlı tarihçisidir. Asıl adı Derviş Ahmed, mahlası Aşıkî’dir. Ancak büyük dedesi Âşık Paşa olduğu için “Aşıkpaşazade” adıyla tanınır.

Âşık Paşa Garipname kaçıncı yüzyılda yaşadı?

Garib-nâme, Âşık Paşa’nın 1330 yılında Mesnevi tarzında yazdığı büyük bir eserdir.

Âşık Paşa’nın gerçek ismi nedir?

Asıl adı Hüseyin Hüsâmeddîn’e (1330: 2/456) göre Alâaddîn Alî, diğer kaynaklara göre ise Alî’dir. Âşık mahlası zamanla ismi olarak kullanıldığından Âşık Paşa olarak tanındı. Hüseyin Hüsâmeddîn kendisinin “Şeyh Paşa” ve “Aşık Baba” adlarıyla da tanındığını belirtmiştir (1330: 471).

Kırşehirli halk ozanı kimdir?

Neşet Ertaş Neşet Ertaş (1938; Çiçekdağı, Kırşehir – 25 Eylül 2012; İzmir), Türk halk şairi ve Türkmen/Abdal kültür ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. Aynı zamanda “bozkırın kaynağı” olarak da adlandırılır.

Garipname ne anlatır?

Garipnâme, Âşık Paşa’nın meşhur ahlaki, felsefi, psikolojik ve tasavvufi mesnevisidir. Türklerin kadim kahramanlık ve alplik dönemlerini ve tasavvufu anlatan toplumsal varlıkların resmini çizerek halkı aydınlatmak, böylece Türk dilinin saf ve temiz örneklerini yaşatmak için yazılmış bir eserdir.

Elvançelebi kimdir?

Sufi şair, Babai isyanının lideri Baba İlyas-ı Horasan’ın torunlarından biri. Büyük olasılıkla Kırşehir’de doğdu. XIII. Yüzyılın ilk yarısında Moğol istilasından kaçan, Orta Anadolu’ya yerleşen ve o dönemin bazı siyasi, sosyal ve dini hareketlerine katılan büyük bir Türkmen şeyh ailesine mensuptur.

Âşık Paşa’nın eserleri nelerdir?

Bu eserleri sadece isimlerini vererek zikredelim: Fakrname, Vasf-ı hal, Tarih ve Kimya Risalesi, Sema Risalesi ve çalışmamızın konusu olan Tasavvuf Risalesi. Bu eserlerden sadece son ikisi nesir olup, diğerleri Mesnevi tarzında yazılmıştır.

Ahmet Aşık nereli?

Doğum adı Ahmet Bozdemir olan Aşık, 1954 yılında Adana’nın Kozan ilçesinin Bağtepe köyünde doğdu. Babası Duran, annesi ise yörede Ağıtçı Koca Anşa olarak bilinen Ayşe Can’dır.

Âşık Paşa kaçıncı yy?

Aşık Paşa (doğum 1272 – ölüm 1333, Kırşehir, Selçuklu Devleti [günümüzde Türkiye sınırları içinde]) erken Türk edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden biri olan şairdir. Aşık Paşa (doğum 1272 – ölüm 1333, Kırşehir, Selçuklu Devleti [günümüzde Türkiye sınırları içinde]) erken Türk edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden biri olan şairdir.

Kimya Risalesi kimin eseri?

KİMYA İZİ (AŞIK) Âşık Paşa’ya atfedilen kısa bir mesnevi. Bu eser de Âşık Paşa’nın pek çok kısa mesnevisi gibi Agâh Sırrı Levend tarafından keşfedilmiştir.

Garipname dini mi?

Dini öğütler içeren Garibname; dil, din ve sosyal hayattaki bazı gerçeklikleri yansıtması bakımından Anadolu’da Türk tasavvuf edebiyatının en köklü eserlerinden biridir.

Âşık Paşa nerede yaşadı?

Türk şair ve mutasavvıf Âşık Paşa, 1272 yılında Kırşehir’de doğdu. Babası İlyas’ın çocuklarından Muhlis Paşa’nın oğlu olarak bilinir. Sufi bir aile ortamında büyüdü. Tasavvuf üzerine eserler yazdı.

Garipname hangi Türkçeye yazılmıştır?

Türkçenin 14. yüzyılda yaşamış; Eski Anadolu Türkçesi döneminde Âşık Paşa tarafından kaleme alınan “Garip-nâme” adlı eser, söz varlığı bakımından zengin olması ve eserdeki ikilemelerin tespit edilmesi gerektiği için çalışmanın konusu olarak seçilmiştir.

Âşık Paşa’nın eserleri nelerdir?

Âşık Paşa’nın Mesnevi nazım şekliyle yazdığı tasavvuf eseri. Bu çalışma; Garîb-nâme, Dîvân-ı Âşık Paşa, Ma’ârif-nâme, Muhammediye ve Genç-nâme adlarıyla bilinmektedir.

Garipname ne anlatır?

Garipnâme, Âşık Paşa’nın meşhur ahlaki, felsefi, psikolojik ve tasavvufi mesnevisidir. Türklerin kadim kahramanlık ve alplik dönemlerini ve tasavvufu anlatan toplumsal varlıkların resmini çizerek halkı aydınlatmak, böylece Türk dilinin saf ve temiz örneklerini yaşatmak için yazılmış bir eserdir.

Ahmet Paşa nereli?

Ahmet Paşa’nın nerede ve ne zaman doğduğu bilinmemekle birlikte başka yerler ve tarihler ileri sürülmektedir. Latifi’nin Tezkere’sinde ve Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Künhü’l-Ahbâr adlı eserinde Bursa’da doğduğu yazmaktadır. Sehî Tezkeresi ve Güldeste’nin yazarı Beliğ ise Edirne’de doğduğunu söylemektedir.

Sinan Paşa hangi dönemde yaşamıştır?

Hoca Sinan Paşa (d. 1440 – ö. 1486 Gelibolu), 15. yüzyıl Osmanlı ilahiyatçısı, matematikçi ve devlet adamı. Fatih ve II. Bayezid döneminin önemli bir bilim adamı, din adamı ve sanatçısıdır. Fatih Sultan Mehmed döneminde 1476-1477 yılları arasında Sadrazam olarak görev yapmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Travesti