Zati ve subuti sıfatların anlamı nedir?
Yüce Allah’ın kendine özgü bir kişiliği vardır ve bu kişilik için gerekli olan ve bu kişilikten ayrılamayan niteliklere sahiptir. Bunlardan bazılarına “temel nitelikler”, bazılarına ise “somut nitelikler” denir. Temel nitelikler, herhangi bir nedenin sonucu olmayan ve Yüce Allah’ın gerçeğini ortaya koyan niteliklerdir.
Allah celle celalühü özellikleri nelerdir?
Belirli Sıfatlar Hayat: Allahü teâlâ diridir. … İlim: Allahü teâlâ her şeyi bilir. … Sem: Allahü teâlâ işitir. … Başar: Allahü teâlâ görüyor. … İrade: Allahü teâlânın iradesi vardır. … Güç: Allahü teâlâ, her şeye kadirdir. … Kelam: Konuşan Allahü teâlâdır. … Tekvîn: Allahü teâlâ yaratıcıdır.
Allah’ın kemal sıfatları nelerdir?
Mükemmellik ilahi bir sıfattır; adalet ve ilim sıfatları gibi mükemmellik sıfatına sahip olmak arzu edilir. Her insan diğer insanlardan daha olgun ve yetenekli olmak ister. Allah, bir kişi ve bir varlık olarak mutlak mükemmelliğe sahiptir; O, bilgi ve kudret sıfatları bakımından da mükemmeldir. Gerçek mükemmellik O’na özgüdür.
İlahi sıfatlar nelerdir?
Ancak kaynaklarda bu sıfatlar; bazılarında beş, bazılarında ise altı olarak zikredilmektedir ki bunlar; Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyyet, Kıyam binefsihi ve Muhalefetün li’l-Havadis’tir.
Allah’ın zati isimleri nelerdir?
Aslî sıfatlar; Bunların sayısı altıdır: Beden, kıdem, sonsuzluk, birlik, muhalefet ve kıyambinafsihî.
Zat ne demek din?
Öz, öz ve gerçeklik terimleri sıklıkla eşanlamlı ve birbirinin yerine kullanılır. Öz ile aynı anlama sahiptir ve tanımı “kendiliğinden var olan, varlığını sürdürmek için başka hiçbir şeye dayanmayan”dır.
Allah’ın beka sıfatı nedir?
Sözlükte “süreklilik ve devamlılık, kesintisiz bir şekilde geleceğe doğru gidiş” anlamına gelen Bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığında yokluğun olamayacağını (Selb-i Fena) ifade eder; tersi ise kötüdür.
Vücud sıfatı ne demek?
Vücûd, dinî bir terim olarak, Tanrı’nın zihnin dışında bir hakikate sahip olduğunu ve varlığı zorunlu bir varlık (vâcibü’l-vücûd) olduğunu ifade eder. Allah’ın varlığı, kendi zâtına dayanır (bizâtihî/lizatihî), O’nun dışındaki varlıkların varlığı ise kendi dışından gelir (bigayrihî/ligayrihî).
Zati sıfat kıdem ne demek?
Sözlükte “varlığından uzun bir süre sonrasına kadar uzanmak” anlamına gelen kıdāmā kelimesi, “Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı olmayıp, başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan var olması” şeklinde tanımlanmaktadır.
Allah’ın gerçek yüzü nedir?
“Allah’ın yüzü” ifadesi, “Allah’ın rahmeti, onayı ve bereketi” anlamına gelen mecazi bir ifadedir. Tamamen Allah’a ait olan yeryüzünün neresinde ve hangi noktasında olursa olsun, Allah’ın kulu, hangi tür itaat veya işi üstlenirse üstlensin, lütuf ve merhamet bulur.
Allahü teâlânın sıfatları nelerdir?
Allah’ın sıfatları iki kısma ayrılır: aslî ve sübutî. Aslî sıfatlar: varlık, kıdem, beka, birlik, muhalefet, kıyam bi-nafsihi. Subutî sıfatlar: hayat, ilim, semi’, çarşı, irade, kudret, kelam ve yaratılış.
Allah’ın eli yüzü hangi sıfattır?
HABER-SIFAT: Allah’ın ıslakken alındığında benzetme ifade eden eli, yüzü, parmağı vb. gibi ifadeler vardır. Öte yandan ayetlerde “Allah’ın benzeri hiçbir şey yoktur” (Şura 42/11) ifade edilmiştir.
Zati sıfat nedir kısaca?
Dinimize göre, Tanrı’nın sıfatları iki kategoriye ayrılır: özsel ve sübuti. Sadece Yüce Allah’ta bulunan sıfatlar özsel kabul edilir. Sübuti sıfatları, varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle, Allah’ın isimlerinden biri “Varlık-ı Mecburi” yani zorunlu varlıktır.
Subuti sıfat kaç tanedir?
Subuti sıfatları; Toplam 8 tanedir: ilim, hayat, semi, çarşı, irade, kudret, kelam ve yaratılış. 6 tane de asli sıfatı vardır: kıdem, beden, sebat, muhalefet li’l-havadis, vahdet ve kıyam bi-nefsihi.
Hayat sıfatı nedir?
1) HAYAT: Allah’ın Subbuti sıfatlarının ilki olan hayat, var olmak ve hayatta olmaktır. Fakat Allah’ın hayatı sadece O’na mahsus olmakla birlikte, başka hiçbir varlığın hayatına benzemez.
Hayat sıfatının anlamı nedir?
4- Hayat: Allah’ın Hayy sıfatı ile aynı anlama gelir. Diridir. Uyuşukluk ve yorgunluk yapmaz.
Allah’ın sıfatlarından vücut ne demektir?
Tanrı’nın gerçekliğinin zihnin dışında var olduğunu ve yokluğunun düşünülemeyeceğini belirten bir sıfat. Kelam terimi, Allah’ın insanlar tarafından bilinebilmesi için O’nun özüne yüklenen anlamlar ve kavramlar anlamına gelir.
Allah’ın zati sıfatlarından kıdem ne demek?
Sözlükte “varlığından uzun bir süre sonrasına kadar uzanmak” anlamına gelen kıdāmā kelimesi, “Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı olmayıp, başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan var olması” şeklinde tanımlanmaktadır.
Allah’ın sıfatları semi ne demek?
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak” anlamlarına gelen; “duyurmak” anlamına gelen sem’ kökünden türemiş olan semi’, “duymak” anlamına gelir. Allah’a nisbet edildiğinde “duyulması mümkün olan her şeyi işiten” olarak açıklanır.