İçeriğe geç

Hesap Verme Sorumluluğu Kime Aittir

Hesap verme sorumluluğu nedir?

Hesap verme sorumluluğu, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak temin edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından sorumlu tutulmayı ve bunların kötüye kullanılmasını önlemek için gerekli tedbirleri almayı içerir.

5018 sayılı Kanuna göre üst yönetici kimdir?

1.

Mali saydamlık ilkesi nedir?

Mali saydamlık, hükümetin yapısının ve işlevlerinin, mali planlarının, kamu sektörü hesaplarının ve mali hedeflerinin kamuoyuna açık olmasıdır (DPT-ÖİK, 2000, 83).

Hesap verilebilirlik ilkesi nedir?

Hesap Verebilirlik: Kavramsal çerçeve: Bireylerin eylemlerinden yasal, idari, örgütsel ve politik olarak sorumlu tutulmasıyla ilgilidir (Burke vd., 2007: 619). Kimin kime, hangi nedenle ve hangi temelde hesap vereceği açısından belirlenmiş yükümlülük düzeyidir (Manning, 2008: 98).

Hesap verme borcu nedir?

A. Dar anlamda hesap verme sorumluluğu, vekilin vekâlet yoluyla müvekkilden veya üçüncü kişilerden aldığı mal ve paradan, yaptığı masraflardan, aldığı ücretten vb. ve aldığı avansı harcadığı yerlerden sorumlu tutulması anlamına gelir[6].

Muhasebe yetkilisi kime karşı sorumludur?

5018 sayılı Kanunun 61. maddesine göre; Muhasebe Yetkilisi adına ve namına para ve para ile ifade edilen kıymetleri geçici olarak almaya, vermeye ve göndermeye yetkili olanlar Muhasebe Yetkilisi Mütevellileridir. Muhasebe Yetkilisi Mütevellileri doğrudan Muhasebe Yetkilisine karşı sorumludurlar.

Ödenek aktarma yetkisi kime aittir?

(a) 7197 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin (2) ve (4) üncü fıkrası uyarınca yapılacak aktarma işlemleri, aktarılacak kaynakların ait olduğu idare tarafından yapılır.

Mahalli idarelerde üst yöneticiler kime karşı sorumludur?

Bakanlık dışındakiler bakana karşı sorumludur. Bakanlar Cumhurbaşkanı’na ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı sorumludur. Yerel yönetimlerde üst düzey görevliler olan valiler ve belediye başkanları il genel meclisine ve belediye meclisine karşı sorumludur. Bu birimler aynı zamanda harcama birimleridir.

Mali şeffaflık nedir?

Mali şeffaflık, devletin mali işlemlerine ilişkin gerçekler konusunda cimri olmaması durumunu ifade eder (Emil ve Yılmaz, 2004). Başka bir deyişle, devlet benimsediği mali politikaların uygulanmasının sonuçlarını kamuoyuna bütünüyle iletir.

Saydamlık ilkesi nedir?

Şeffaflık: Müşterilerin endişeleri ve sorunları dürüstçe ele alınır ve konuyla ilgili duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir şekilde ifade edilmesine önem verilir.

Mali güç ilkesi nedir?

Finansal kapasite terimi, ödeme yeteneği teriminden daha geniş bir kavramı ifade eder. Ödeme yeteneği, bir kişinin gelirini vergi ödeme yeteneğinin sınırı olarak kabul ederken, finansal kapasite, bir kişinin vergi ödeme yeteneğini belirlemede kişinin gelirini, varlıklarını ve tüketim harcamalarını dikkate alır.

Kamuya hesap verme yükümlülüğü nedir?

Genellikle siyasal hesap verme şeklinde ortaya çıkan bu sorumluluk çerçevesinde bakanlar, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması konusunda Başbakana ve Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı hesap vermek zorundadırlar.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik nedir?

Şeffaflık, yetkililerin performansını ölçmek ve olası güç suistimalini önlemek için bilginin mevcut olmasını sağlar. Bu anlamda şeffaflık, hesap verebilirliği, yani yetkililerin eylemlerinden sorumlu tutulabilmelerini sağlamaya yarar.

Devlet yönetiminde hesap verebilir olmak ne demektir?

Hesap verebilirlik kavramı, idari amacı ve türleri. Çalışmanın odak noktası, vatandaşın vatandaş-devlet ilişkisinde bilgi alması ve bu bilgi aracılığıyla kamu yönetiminin, yani bürokrasinin işleyişine müdahale etmesidir.

Devlet yönetiminde hesap verebilir olmak ne demektir?

Hesap verebilirlik kavramı, idari amaçları ve türleri Çalışmanın odak noktasını, vatandaş ile devlet arasındaki ilişkide vatandaşların bilgi edinmeleri ve bu bilgi aracılığıyla kamu yönetiminin, yani bürokrasinin işleyişine müdahale etmeleri oluşturmaktadır.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik nedir?

Şeffaflık, yetkililerin performansını ölçmek ve olası güç suistimalini önlemek için bilginin mevcut olmasını sağlar. Bu anlamda şeffaflık, hesap verebilirliği, yani yetkililerin eylemlerinden sorumlu tutulabilmelerini sağlamaya yarar.

Sosyal hesap verebilirlik nedir?

Toplumsal ve toplumsal sorumluluklarını yerine getiren tıp fakülteleri, öğretim, araştırma ve uygulama pratiklerini toplumun öncelikli sağlık sorunlarıyla uyumlu hale getirebilen ve “toplumsal güvenilirlik” (hesap verebilirlik) kavramını benimseyen fakültelerdir.

Yönetimde şeffaflık nedir?

Şeffaflık; Şirketin faaliyetleri, kararları ve performansı hakkında açık ve dürüst iletişim anlamına gelir. Yönetim kurulu, şeffaflık ilkelerini uygulayarak şirketin paydaşlarına karşı hesap verebilirliğini sağlar. Şeffaflık, paydaşların şirketin faaliyetleri hakkında doğru bilgilere erişmesini kolaylaştırır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Korozyon Nedir Dış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort
Sitemap
oddentürk ifşaholiganbetbets10